De GeKsTe reis OOIT


free hit counter

Wereld
Wereld
 
Hoofdstuk #

 

Lord of the Somber Heaven - Lotus Lake, Kaohsiung
De allermooiste plekjes bij Carp Lake in Taiwan
Een zigzag rivier - Dongshan river, provincie Ilan
Een wonderland - Dongshan river park - Ilan shen

Als er iets kapot gaat, dan hoef je dat niet te repareren. Een stukje plastic kan er namelijk voor zorgen dat je het niet meer kunt zien. Dit is een typisch Chinese gedachte en ook in taiwan zie ik het vaak gebeuren. Er is een probleem, vervolgens wordt het hoofd omgedraaid en er wordt net gedaan of dat het probleem niet meer bestaat.

Het probleem wordt dus niet opgelost, maar er wordt een weg gezocht om met het probleem verder te kunnen leven. In Taiwan lijkt het dan ook wel dat er veel problemen zijn.

Arme mensen, vieze rivieren die droog staan en drukke wegen met elke dag te veel ongelukken. Al deze problemen zijn op de te lossen, maar er moet wel wat voor gedaan worden. Het hoofd wordt echter omgedraaid en dat kan het naar mijn idee alleen maar erger maken.

DE (VERKEERS)REGELS

Waar volgens mij de grootste problemen worden veroorzaakt is wel op de wegen. Het is altijd te druk en daar valt in eerste instantie natuurlijk niets aan te doen. Er wonen nou eenmaal zoveel mensen in Taiwan en iedereen heeft z'n eigen bezigheden. Maar te hard rijden op momenten dat het echt niet kan, maakt het voor iedereen elke dag weer, zeer gevaarlijk op de weg in Taiwan.

Het is in Taiwan heel makkelijk om aan je rijbewijs te komen. Je krijgt een maandje theorielessen en na het examen daarvan stap je voor de eerste keer in de auto. Er gaat een examinator met je mee en op een speciaal circuit moet je laten zien dat je voor en achteruit kunt rijden. Als dat allemaal goed gaat en je hebt de kosten voor het examen betaald, dan krijg je direct het rijbewijs.

Je gelooft het of niet, maar dat is nog steeds de manier waarop je in Taiwan je rijbewijs behaald. Het is dus niet voor niets dat 99% van de mensen al in de eerste keer slagen. Het rijbewijs kan in mijn ogen dan ook niet meer zijn dan een stukje papier wat aantoont dat je de verkeersregels hebt geleerd. En dat je al 1 keer in een auto hebt gereden met goed gevolg. Met dat stukje papier kun je vervolgens wel, in je eigen auto, de weg op.

Voor 't eerst autorijden op 'n wegenpark in Taiwan

 
Dat is tenminste wat ik elke dag zie gebeuren, als ik me op de weg bevind in m'n autootje. Er gebeuren in Taiwan dan ook dagelijks vele ongelukken en een aantal daarvan heb ik voor m'n ogen zien gebeuren. En zelf heb ik 1 bijna meegemaakt omdat iemand me van de weg probeerde te drukken, terwijl hij zonder te kijken de weg op wou rijden. Het is dan ook wel duidelijk waarom de helft van de auto's die ik op de weg zie rijden is voorzien van deuken.
 

Een auto ongeluk in Taiwan met veel mensen
 

Groot gaat voor klein

Uit dit alles blijkt dus wel dat de Taiwaners de verkeersregels die ze in een maand tijd hebben geleerd allemaal zijn vergeten. Vervolgens hebben ze een nieuwe allesomvattende verkeersregel bedacht. En die regel is wel: Groot gaat voor klein. Als je je in een kleinere auto bevind moet je dus altijd stoppen voor een grotere auto. Dat weet iedereen in Taiwan, en daardoor moet je ook altijd erg goed oppassen met bussen en vrachtauto's want die kunnen zonder dat ze het aangeven naar rechts of links gaan of plotseling stoppen.

Een chaos op de wegen in Taiwan - elke dag weer

 

Wat dan verder nog wel opvallend is, in de straten van Taiwan zijn bijna nergens voetpaden te vinden. Voetgangers lopen dan ook standaard over de straat en dat allemaal samen met fietsers, scooters en auto's. Wel lekker makkelijk dus dat er overal zebrapaden zijn aangebracht die tot niets leiden en waar geen enkele weggebruiker voor stopt, want groot gaat immers voor klein. Dat is de ene verkeersregel in Taiwan, waar iedereen zich wel aan houdt.

 

Rijkdom is alles     

Kleine auto's zijn niet echt in trek in Taiwan

Tijdens de 14 dagen wordt er door de familie dag en nacht bij de overledene gewaakt. Ook wordt er tijdens die dagen nepgeld verbrand, voor het huis van de familie. Dit geld, gemaakt van papier wordt verbrand zodat de overledene het op de plaats waar hij na de dood heen gaat weer kan gebruiken, dat gelooft men tenminste. Zo worden ook vaak een auto of scooter van de overledene, gemaakt van papier, vebrand zodat ook die later door hem of haar weer gebruikt kunnen worden.

De uitwijding van het lichaam van de overledene begint 1 dag voor de begravenis. Tijdens de nacht wordt er door de familie niet geslapen en op de dag van de begravenis staat er een grote tent voor het huis. Deze grote tent is gevuld met tafels die later vol worden gezet met eten voor alle nabestaanden en vrienden. Normaalgesproken bepaald de grote van de tent het aantal mensen wat kan komen en ook willen de nabestaanden daarmee de rijkdom vaak tonen.

 
Begravenis van 'n bijzonder iemand - alles is geel

Familieleden die ouder zijn dan de overledene hoeven dus in principe geen laatste eer te bewijzen. Als er dan ook een kind is overleden wordt de laatste eer vaak overgelaten aan een uitvaartbedrijf. Daarbij gaam de nabestaanden gewoon door met het normale leven, zonder dat ze hoeven te rouwen. Het is bijna niet voor te stellen, maar dit is de manier waarop het in Taiwan gaat als een kind komt te overlijden. Dat is de Chinese cultuur.

De steen op het graf wordt gebouwd als een huisje

 

Na het uitwijden wordt door de nabestaanden de kist naar de begraafplaats gebracht, die zich meestal op een berg bevind en op deze berg wordt de overledene in de kist begraven. Op de plaats waar de kist wordt begraven komt later een soort huisje te staan, zoals we in Nederland een grafsteen gebruiken. Zo'n huisje kan groot of klein zijn, wat dus ook de mate van rijkdom aangeeft.

 

Een grote tent, waarin de trouwerij gevierd wordt

 

De tweede trouwerij wordt helemaal betaald door de bruidegom en in de tent staan weer tafels vol met eten. Iedereen die uitgenodigt is kan hier van genieten, waarna de bruid en de bruidegom in het huwelijk treden. Na de trouwerij wordt door het getrouwde koppel een kado uitgedeeld aan alle genodigden. Het kado en het uitgebreide diner dienen ook weer om aan te tonen dat men rijk is.

 

Elkaar voor het eerst ontmoeten  -  ziet er zo uit

 

Een ander bekend voorbeeld van de oude chinese cultuur is het chinese nieuwjaar. Het is de start van een nieuw jaar en op dat moment wordt het huis volgeplakt met afgoden. Voor elke deur wordt namelijk een stuk papier geplakt met daarop 1 of meerdere afgoden afgebeeld. Men gelooft namelijk dat deze afgoden de kwade geesten buiten de deur kunnen houden.

  

Ook zijn kleuren in de chinese cultuur heel belangrijk want elke kleur heeft een betekenis. Rood kom je eigenlijk overal het meeste tegen en deze kleur staat voor geluk en blijdschap. Een andere kleur, groen, staat voor leven, oorsprong en vrede. En een kleur die vaak bij overleden mensen wordt toegepast is geel en staat voor faam en bevordering. De kleur geel mocht in de oude chinese cultuur alleen door de keizer worden gedragen.

 
Een tempel met vele kleuren - de betekenis is zoek

 

Dat terwijl de verjaardag van de mensen zelf normaalgesproken niet wordt gevierd. Iedereen wordt namelijk een jaartje ouder op het moment dat er een nieuw chinees jaar van start gaat. Misschien een beetje raar, maar zo gaat dat in de chinese cultuur. Ook woont de familie nog samen en moet er naar de oudsten in de familie altijd het meeste respect uitgaan.

 

Een meisje temidden van een hele groep jongetjes

 

Het is naar mijn idee dan ook niet altijd even makkelijk om in Taiwan op te groeien. Vooral niet als ouderen vanalles voor je mogen bepalen. Wel is het natuurlijk mooi dat de familie samen woont, zodat iedereen elkaar kan helpen. Ook kan het erg gezellig zijn als de familie 3 keer per dag samen zit aan een rijsttafel gevuld met schoteltjes groente, vlees en vis.

Hoofdstuk, over brokken maken op kronkelende wegen

ZIE OOK

       Reisverslagen:

 Voor 't eerst de weg op

Is dat dan de reden dat het zo gevaarlijk is op de weg? Ja dat mag wel duidelijk zijn. Als iemand met z'n net gehaalde rijbewijs de weg op gaat, moet hij immers alles nog leren. De automobilisten zijn dan dan ook allemaal erg creatief, waardoor links inhalen en bumperkleven heel normaal zijn geworden. Daarnaast schijnt links en rechts kijken voordat je inhaald volgens velen niet nodig te zijn. En ook zijn er veel mensen oostindisch kleurenblind bij het naderen van een stoplicht.

De weg op - standaard met een plaat op het autodak

1 van de redenen dat er zoveel ongelukken gebeuren is dus wel dat mensen elkaar aan de kant willen drukken. Vooral op de snelweg, want daar probeert iedereen via het bumperkleven een andere auto vooruit te duwen. Bussen en vrachtwagens doen dat met succes en andere auto's hebben daarvoor een andere uitvinding. Als het namelijk donker is en je rijd met het grote licht op, dan gaat iedereen die voor je rijdt, sneller rijden of aan de kant.

 
Groot gaat altijd voor klein - oppassen geblazen

 

Door de drukte en de problemen die worden vooroorzaakt zijn er veel mensen slim geworden en die stappen elke dag weer op de scooter. Dat gaat toch veel sneller, dat is inderdaad waar, alleen maakt dat het er alleen maar gevaarlijker van op de weg. Want overal waar je kijkt zijn scooters die zigzaggend een weg banen door het verkeer. Om niet te veel last te hebben van die scooters is het dan ook het beste om in je auto altijd op de meest linkse baan te rijden.

Als je dan uiteindelijk toch op de plaats van bestemming aankomt is altijd weer lastig om je auto te parkeren. Eigenlijk nergens mag of kan je parkeren en vooral niet voor de huizen of winkel, want dat is eigendom van de bewoner. Op andere parkeerplaatsen is het wel mogelijk om je auto te parkeren maar dan moet je er voor betalen, want het is opgekocht door iemand en die kan er nu geld voor vragen.

Geen voetpaden naast de weg en geen parkeerplaats

Een grote auto is zowel in het verkeer als in het dagelijks leven van belang. Heeft iemand een grote auto dan wordt hij namelijk beschouwt als iemand met veel geld. Dus als de mensen nou rijk zijn of niet, ze kopen een grote auto zodat het tenminste lijkt dat ze veel geld hebben. Rijkdom is heel erg belangrijk in Taiwan en daarom moet het ook aan iedereeen getoont worden. Zo deelt ook iedereen z'n eigen visitekaartjes uit, om te laten zien dat ze rijk zijn.

Maar deze rijkdom is voor iedereen zo belangrijk dat het zelfs tot na de dood getoont wordt aan anderen. Op het moment dat er iemand dood gaat wordt er namelijk de laatste eer bewezen en normaalgesproken duurt dat 14 dagen. Tijdens die 14 dagen ligt de overledene in een kist in het huis waarin hij is overleden. Als hij op straat of ergens anders is overleden ligt de kist in een uitvaartcentrum, omdat hij volgens de cultuur z'n huis dan niet meer binnen mag komen.

Het verbranden van het nep geld gebeurt voor huis

De laatste eer

De chinese cultuur schrijft voor, dat familieleden die ouder zijn dan de overledene de laatste eer niet hoeven te bewijzen. Zij kunnen als ze dat willen gewoon met hun normale leven door gaan. Als ze wel aanwezig zijn hoeven ze geen witte kledij te dragen wat door alle andere familieleden wel op de dag van de begravenis moet worden gedragen.

Een typisch Taiwanese begraafplaats

Tijdens een normale begravenis staat er op die dag dus een grote tent voor de deur waarbij een foto in de tent staat. Met daarvoor een tafel vol met eten wat is bedoelt voor de overledene. Dit wordt dus niet gegeten, maar men gelooft dat de overledene dit later op de plaats waar hij terecht zal komen weer kan eten. Voor de rest wordt er in de tent door een speciale groep de hele dag rouwliederen gezongen.

 

De begravenis - de laatste eer voor de overlevende

Als ze gaan trouwen

Bij een trouwerij komt er ook een grote tent voor het huis te staan, met tafeltjes vol eten, voor iedereen die uitgenodigt is. In de chinese cultuur is het echter normaal om twee keer te trouwen. De eerste keer is te vergelijken als een verloving zoals wij dat kennen. Hierbij wordt de trouwerij op zich, betaald door de bruid en als kado wordt een smak geld aan de ouders van de bruidegom gegeven.

Als kado voor het toekomstige echtpaar - veel geld

In de oude chinese cultuur was het zelfs zo dat de bruid en de bruidegom elkaar voor het trouwen niet mochten zien. Door de familie van de aanstaande bruidegom werd namelijk een passende vrouw uitgezocht die met de bruidegom zou gaan trouwen. Pas na het in het huwelijk treden mocht het getrouwde koppel elkaar voor het eerst zien. Dit stukje cultuur is alleen met de tijd erg veranderd, waardoor de twee trouwerijen zijn ontstaan.

De trouwerij begint of eindigt altijd op de straat

Een stukje cultuur

Een andere plaats waar ook vele kleuren worden gebruikt is in een tempel, en deze zien er altijd heel kleurrijk uit. Dat heeft natuurlijk ook een betekenis aangezien het de plaats is waar de afgoden worden aanbeden. Iedereen gelooft weer in een andere afgod en er zijn ondermeer miljoenen afgoden met allemaal een eigen naam. Daarnaast heeft elke afgod een verjaardag welke door de mensen die er in geloven, jaarlijks wordt gevierd.

De verjaardag van afgoden wordt elk jaar gevierd

 

Het is hierbij heel belangrijk dat de jongeren de ouderen nooit tegen mogen spreken. En ook vindt men dat het mannelijke geslacht belangrijker is dan het vrouwelijke geslacht. Wordt er dan ook een baby geboren dan is men vaak opgelucht als het een jongen is. Aangezien men nog vaak gelooft dat een meisje weinig waarde heeft.

'n Moeilijk, maar misschien wel o zo mooi leventje

Een stapje verder
Een stapje terug

25-03-2003: Lancering website  © 2003-2008 De GeKsTe reis OOIT  Laatste update: 18-05-2008