Make your own free website on Tripod.com

De GeKsTe reis OOIT


free hit counter

Wereld
Wereld
 
Taiwan

 

Taiwan Oceaan
Taipei 101
Chiang Kai-shek Memorial Hall
Lotus Lake Kaohsiung

Taiwan, waar ligt dat dan? Het ligt naast China en velen beschouwen het ook als een deel van China. Maar het is toch wel echt een eiland op zich. Een eiland met mooie natuur en hoge bergen, maar ook met overvolle wegen en vieze straten.

Taiwan is trouwens bijna net zo groot als nederland, maar er wonen de helft meer mensen. Je kan dan ook goed merken dat het altijd te druk is, bijna 24 uur per dag. Dat betekent wel dat als je 's nachts honger hebt, je zo even de deur uit kunt om wat lekkers te halen. En op bijna elke hoek van de straat heb je wel een supermarktje.

In Taiwan wou ik op zoek naar een baan als engelse leraar en ik kwam bij m'n vriendin in huis wonen. Daardoor zou ik veel met een nieuwe cultuur te maken krijgen en tussen mensen leven die alleen maar chinees kunnen spreken. Maar dat is het avontuur en daar ben ik voor gekomen op deze gekke reis.

EEN CHINEES TINTJE

Het was 13 uren later en ons vliegtuig landde op het vliegveld van Taipei. Ik was 1 van de misschien 20, niet Taiwaners in het hele vliegtuig en we waren op de plaats van bestemming aangekomen. Als je dan vervolgens op het vliegveld rondloopt op zoek naar je vriendin en weer allemaal Taiwaners ziet dan weet je zeker dat het de goede bestemming is.

 
Taiwan ontdekken

Ik heb een half uur gezocht, maar m'n vriendin was op het hele vliegveld nergens te bekennen. Machteloos ben ik naar de infobalie gelopen en daar gingen ze m'n naam omroepen. Op datzelfde moment werd ik van achter vast gegrepen en ik wist dat het m'n vriendin was die me hartelijk wou verwelkomen. Wel te laat, maar dat was omdat ze onderweg naar het vliegveld in de file hadden gestaan.

We zijn in de auto gestapt en we waren onderweg naar Miaoli. De stad waar m'n vriendin woont. Echt alles om me heen was in het chinees en ik vroeg me af hoe ik dat ooit zou kunnen begrijpen. Ook voor m'n vriendin was het nog even zoeken, maar na 2 uurtjes zijn we dan toch aangekomen. Dit was dus m'n nieuwe onderkomen, een supermarkt met daaromheen een huis.

Chiang Kai-shek International airport

Na een paar dagen werd dat steeds beter en ook zijn we toen op sollicitatie gegaan, voor m'n baan als engelse leraar. Het was een klein schooltje en kort gesprekje, want chinees ging hun beter af dan engels. Daardoor werd het meeste dus besproken met m'n vriendin, waarvan ik later hoorde dat ik na het chinese nieuwjaar kon beginnen. Dat chinese nieuwjaar begon 1 februari en dat was al binnen 3 dagen.

 

Traditionele dans met rijstballetjes in Miaoli

2003 - jaar van het schaap

Zo'n rode envelop wordt ook door ouders en grootouders aan kinderen gegeven, als nieuwjaarsgift. En dit alles zou nog wel even doorgaan, want jawel het chinese nieuwjaar duurt 15 dagen. Daarnaast hebben de mensen hier een weekje vrij, en tijdens die week wordt er naar alle soorten afgoden gegrepen om te smeken om een gelukkig nieuw jaar.

Want wat voor het nieuwe jaar heel belangrijk is, is geluk. En dat betekent dat je tijdens de eerste 15 dagen van het nieuwe jaar eigenlijk niet mag schoonmaken, dat moet je ervoor maar doen. Want anders kan het geluk immers in de stofzuiger terecht komen. En voor alle deuren in je huis hang je een rood gelukspapier met daarop 1 of meer goden, die houden namelijk de kwade geesten buiten.

Voor de rest was het wel genieten tijdens het Chinese Nieuwjaar. Veel lekker eten en nog veel meer vuurwerk wat het kind in je weer even tot leven brengt. De dansende leeuwen en draken, die langs de huizen gaan om de kwade geesten te verdrijven, zijn ook een genot voor je ogen. En des te dichter we bij het einde van het feest kwamen, des te meer leeuwen en draken op de straat.

 Engelse les  

Reclamebord school

Daarna gaven ze ons een papier, als je het met de lesmethode niet eens bent, dan moet je je afvragen of je hier wel les wilt gaan geven. Daarnaast beloofden ze ons dat we 36 uur per week les kon gaan geven. Als je dan weet dat er per dag maar 8 klassen zijn en 5 leraren dan weet je wel dat dat onmogelijk is. Ik ben toen dus ook eventjes naar huis gegaan om niet meer terug te komen.

Engelse les in een klein klaslokaal

Daarom hield ik het maar bij simpele dingen zoals goeiendag en weltrusten. Het zoeken naar een baan viel ook niet mee, ik ben wel een aantal keren op sollicitatie gegaan. Maar om wat voor reden dan ook zeiden ze dat ze me nog wel zouden bellen. Dat betekent alleen in Taiwan, dat ze nog wel even verder gaan zoeken.

 
 
Wanneer je in Taiwan trouwens over straat loopt dan voel je je net een beroemd persoon. Als de 1 niet naar je wijst dan doet de ander het wel, want buitenlanders zien ze niet zo vaak. En om je lachen of je nastaren schijnt voor hun ook heel normaal te zijn. Gelukkig zijn er ook mensen in je geinterreseerd en willen een praatje met je maken, maar daar komt door hun gebrekkige engels meestal weinig van terecht. Toch krijg je steeds weer het gevoel dat je bekende Nederlander bent.

Of ik het dan wel leuk vind in Taiwan? Dat wel, ik ben heel blij om hier zo samen met m'n vriendin te wonen. Maar de cultuur en de mensen in Azie zijn heel anders en daar moet je mee leren leven. Je kunt er soms niet bij dat mensen zulke domme dingen kunnen doen, maar dat is voor hun dan heel normaal. Zou jij bijvoorbeeld met 5 personen op een fiets of scooter stappen?

Scooter met aanhangwagen?

Op deze school was ik de enige buitenlandse leraar engels en ik kon 8 uren per week aan het werk. Het beviel me wel en daarom ben ik dan ook samen met m'n vriendin naar het stadje verhuisd waar ik aan het werk was, Hukou. We kwamen in een studentenkamer terecht, wat net groot genoeg is voor ons tweetjes, maar we hadden niets te klagen.

 

Ochtend markt

Dat liegen heeft dan misschien een goeie kant, want ze zullen namelijk nooit geen nee aan je verkopen. Als een winkel gesloten is, maar jij wilt wat kopen, dan openen ze de deuren speciaal voor jou. Want jij kan het geld binnen brengen, en dat heeft iedereen in Taiwan hard nodig. Men verdient heel weinig terwijl men hard en lang werkt, maar daarentegen is natuurlijk wel alles heel goedkoop.

Even winkelen in Taiwan

Oke het valt dan misschien niet mee om in Taiwan te leven, maar er zijn inderdaad ook genoeg voordelen. Op m'n werk ging het alleen niet zo voordelig want ze gingen de helft van m'n uren inhouden. Ik werkte er inmiddels al een maand en het was begonnen met 8 uren per week, nou dus nog maar 4. Dat terwijl ze aan het begin zeiden dat ik steeds meer uren zou krijgen.

 

Het centrum van Taipei - met de Taipei 101 toren

In het chinees vertelde hij de mensen dat dit 1 van de gevaarlijkste slangen op de wereld was. Hij liet zien hoe je hem met een touwtje kon wurgen, om daarna met een mes de ingewanden eruit te halen. Hij legde het hart van de slang op de tafel en hij vertelde dat het nog wel 2 uren door zou kloppen.

De inmiddels beroemde slangenmarkt in Taipei

In het verkeer in Taiwan moet je trouwens nog oppassen. Als je in het donker rijdt dan zit er al snel een gek achter je met het grote licht op, om je sneller te laten rijden en grotere auto's proberen je ook vaak aan de kant te duwen. Het is dan ook niet voor niets dat je op de snelweg maar 100 mag, op een gewone weg 60 en in de stad 40.

De Chiang Kai-shek memorial Hall in Taipei

Wordt Vervolgd...

Kaart van Taiwan

ZIE OOK

       Reisverslagen:

 
De volgende dag hadden we een tradionaal feest, waarbij de hele familie kwam eten. Werkelijk waar de hele familie want al met al zaten we met 50 mensen. Op die manier leerde ik dus de hele familie al in 1 dag kennen en ik werd ook bijna aan iedereen voorgesteld. Verder viel het me nog niet mee om met 2 van die stokjes te eten. Al had ik in het Chinatown van Sydney wel wat geoefend.

Miaoli Centraal Station

 Een Chinees Nieuwjaar

Op 1 februari begon dus een nieuw chinees jaar, het jaar 92. En dit nieuwe jaar staat bekent als het jaar van het schaap (of ram). Weer genoten we van etentjes met familie, want dat is de chinese traditie. Maar ook werd er veel vuurwerk afgestoken en liepen er draken en leeuwen over straat. Draken en leeuwen gevormt en gemaakt door mensen, die een speciale dans maken en bij alle huizen langs gaan voor een rode envelop met geld.

Draken op straat tijden het Chinese nieuwjaar

Elk jaar 'n dier, van 1996 (rat) tot 2007 (varken)

's Avonds lantaarns oplaten, met daaraan je wens

 

Na deze feestweek moest iedereen weer aan het werk en ook ik zou beginnen met m'n nieuwe baan. Engelse leraar, zou dat wat voor mij zijn? Ik kreeg de eerste week een training, en er waren nog 2 nieuwe leraren. Tijdens de training leerden ze ons dat je het hele lesuur in het engels door moest praten op een 2 maal zo snel tempo dan dat je normaal praat. En dan weet je dat geen enkele Taiwanese student er wat van snapt.

School met busjes om de kinderen op te halen

Ik had wel wat beters te doen en ik ben weer op zoek gegaan naar een nieuwe baan. Ondertussen werkte ik in de supermarkt van m'n vriendin en haar familie en ik probeerde chinees te leren. Maar dat valt nog niet mee, ten eerste zijn er duizenden chinese tekens..en ten tweede kan 1 chinees woord soms 6 dingen betekenen.

Drukke winkelstraat

 Cultuurverschil

Altijd druk op straat

Na een maandje zoeken was ik dan toch bij de juiste school en juiste tijd terecht gekomen. Ik kon direct de volgende week al beginnen en als training gaven ze me een paar video's mee. Na die training ben ik begonnen en al direct de eerste dag moest ik 4 uren lesgeven. Maar het viel allemaal mee, want spelletjes spelen om kinderen engels te leren kan iedereen wel.

Treinstation in Hukou - 32 graden

 Alles = te koop

Ik woonde nou ook al 2 maanden in Taiwan en ik begon steeds meer het cultuurverschil te merken. En dan niet alleen het eten van kleine korreltjes rijst met chopsticks. Maar mensen hebben soms ook een hele andere betekenis gegeven aan dingen die ze zeggen. Als ze zeggen dat ze het zo snel mogelijk voor je zullen doen dan kan dat soms betekenen dat je wat hun betreft de pot op kunt.

Nacht markt

Zo kun je hier uit eten gaan in een restaurant waarbij je zoveel mag eten als je op kunt en dan nog geen 10 euro kwijt zijn. Of je kan een paar goeie schoenen kopen voor nog geen 3 euro. Heb je ooit een winkel gezien, waar welkelijk waar alles te koop is en alles is voor 25 eurocent? Kom gerust een paar dagen naar Taiwan, alles is te koop.

1 van de oudste straten van Hukou - met lantaarns

Slangensoep in Taipei

Daardoor had ik dan wel meer tijd om andere dingen te doen en zo zijn we naar de hoofdstad Taipei geweest. Daar moest ik m'n visum weer verlengen, wat betekent dat ik al 3 maanden in Taiwan was. In Taipei kwamen we op een slangenmarkt terecht en we kwamen bij een man te staan die met een slang in z'n handen stond te slingeren.

1 van de mooie rode bruggen in Taipei

Het bloed van de slang goot hij daarna rustig in een glas en hij vroeg wie het op wou drinken. Ik kon het dan ook bijna niet geloven dat ik een half uurtje later werkelijk aan een tafeltje zat met een kom vol slangensoep. Ik heb toen dat bloed ook nog opgedronken en op zich smaakte de slangensoep ook wel lekker, alleen zitten er in zo'n slang te veel graten. Al met al zijn we levend weer thuis gekomen en ze zeggen dat dat slangenbloed je sterker kan maken.

De Longshan temple in hartje Taipei

Als je dan heelhuids toch op de plaats van bestemming bent gekomen dan krijg je altijd weer een probleem met het parkeren. Nergens mag of kan het, want overal moet je er voor betalen, of is het eigendom van iemand anders. Zo wou ik laatst even een pizza gaan halen en ik parkeerde de auto aan de kant van de weg. Toen ik op de pizza stond te wachten stond er al snel een politie foto's van de auto te maken, verkeerd geparkeerd. Maar hij kon me niet vertellen waar je de auto dan wel kwijt kunt. Dat is Taiwan.

Een stapje verder
Een stapje terug

25-03-2003: Lancering website   2003-2008 De GeKsTe reis OOIT  Laatste update: 18-05-2008