Make your own free website on Tripod.com

De GeKsTe reis OOIT


Taiwan

free hit counter

zaterdag 8 maart 2003 13:35

Nihau,
 
Hmm, ja het is inderdaad alweer een tijdje geleden. Maar hier is dan weer even een bericht van Wybo die weer ergens aan het rondhangen is. Anderhalve maand geleden zat ik nog in Australie, pff wat een hitte. Nou zit ik dus alweer 6 weken in Taiwan, Nihau...Hallo. Wat ik hier helemaal in Taiwan aan het doen ben?
 
Nou ik woon hier...ik woon bij m'n vriendin en familie in huis en het bevalt me heel goed. Ik hoop dat ik hier nog lang kan blijven, zodat ik kan ontdekken hoe anders alles hier is. En ik probeer ook een beetje Chinees te leren, maar dat valt niet mee. En voor de rest werk ik op een school als leraar engels, daar kom ik zo op terug.
 
Ik zal eerst eens beginnen met wat er in de 6 weken allemaal gebeurt is. Op 24 januari heb ik Australie vaarwel gezegt. Ik werd met de taxi naar het vliegveld gebracht. Ben ingecheckt en een uurtje later zat ik in het vliegtuig en we vlogen door de lucht. 5 uren later zat ik dan in Singapore en daar moest ik een aantal uren wachten. Daarna weer inchecken en 4 uur later kwam ik dan in Taipei (Taiwan) aan.
 
Daar haalde m'n vriendin me op van het vliegveld en zo zijn we naar haar huis gereden. Echt alles is in het Chinees, leuk om te zien maar je snapt er dan even niets meer van. Zo anders is de wereld hier. Maar dat went wel, gelukkig. Na een paar dagen in Taiwan zijn we naar de school gereden waar ik misschien les zou gaan geven. We hadden een sollicitatiegesprekje en daarna zijn we weer weg gegaan.
 
Al snel belde de baas en ik had de baan gekregen. Het zou dan wel na het Chinese Nieuwjaar zijn. Dat begon 1 februari en dat duurt 14 dagen. Ik kon dan 10 februari op de school beginnen en ik zou eerst een training krijgen. Maarja dan eerst het Chinese Nieuwjaar maar een in. Hoe dat allemaal verloopt?
 
Wel normaalgesproken wordt er op 1 februari met de hele familie gegeten. Het is een beetje zoals de meeste mensen in Nederland Kerstmis vieren. Een hele gezellige boel en dat gaat dan ook nog een paar dagen zo door. Ook tijdens het Chinese Nieuwjaar wat dus 14 dagen duurt, wordt er veel vuurwerk afgestoken en er lopen draken en leeuwen over de straat. Heb je vast wel eens gezien op de televisie toch.
 
Mooi om mee te maken en om te zien wat er allemaal gedaan "moet" worden, tijdens de 14 dagen Nieuwjaar. Misschien zal je je afvragen waarom het 14 dagen duurt. Nou dat heeft een reden, maar is lastig om uit te leggen, het is een traditie. En tijdens al die 14 dagen die allemaal een naam hebben, moeten er dingen gedaan worden. En belangrijk daarbij is GOD (Chinese Joss), die moet aanbeden worden. En er mag niet gewerkt worden.
 
Maar de tijden zijn een beetje veranderd. De mensen beginnen al na 5 dagen weer te werken, en de winkels blijven gewoon open. Dat is 24 uur per dag in Taiwan...tenminste in de grotere steden dan. Maar goed na de 14 dagen van het Chinese Nieuwjaar wordt het hele feest afgesloten met een stoet door de stad met allemaal draken en leeuwen en veel vuurwerk en alles wat daar mee gaat. Mooi om te zien.
 
Maar goed 10 februari ben ik dus begonnen met werken op die school. Jawel om engelse les te geven, en ik was niet de enige er waren nog 2 nieuwe leraren. Tijdens de training leerden we hoe we het wel en niet moesten doen en dat was vrij simpel. Al de tweede dag van de training konden we lesgeven. Moeilijk was het niet en de kinderen in de klas waren vrij rustig. Ik moest lesgeven aan kinderen tussen de 5 en 10 jaar. En ik denk dat de kinderen in Taiwan vrij leergierig en snugger zijn. Maar ja engels valt voor ze niet mee. Het a.b.c is voor hun al lastig genoeg, dat kennen ze in Taiwan (Chinees) niet.
 
Na een aantal dagen training zouden we dan elke dag gewoon les kunnen gaan geven. Dat had de baas namelijk belooft. Maar nou bleek dat ze teveel leraren had en dat ze niet aan iedereen genoeg klassen kon geven. De tweede week dat ik werkte bleek al dat ik op 1 dag helemaal geen klas had. Ja wat doe ik dan op zo'n school, we moesten daar elke dag 8 uren zitten, ook als we maar 1 klas les moesten geven. En je krijgt dan alleen betaal voor die ene klas die je lesgeeft haha. De baas kon haar beloftes niet echt nakomen, ze had belooft dat je elke dag 5 klassen les gaf. Ik heb toen maar besloten om te stoppen.
 
Er zijn gelukkig genoeg scholen in Taiwan die dringend een Engelse leraar nodig hebben. Het enige probleem is alleen een beetje dat ik uit Nederland kom en dat daar de moedertaal geen engels is. Maar ondanks dat kan ik nog wel werk vinden. Ik heb nou al bij een aantal scholen gesolliciteerd en 1 heeft me ook al aangenomen. Maar ik moet eerst blijven wachten totdat ze klassen hebben, omdat het een net geopende school is.
 
Maar goed het blijft nog even wachten op de andere scholen of ze me willen aannemen. En anders blijf ik gewoon zoeken naar werk. Wat ik nou dan voor de rest in Taiwan doe..Nou ik ben samen met m'n vriendin ook een beetje aan het rondreizen en ik werk in de supermarkt van m'n vriendin en familie. En ik eet met stokjes haha. Ze hebben hier echt veel voedsel wat ik nooit eerder gegeten heb, laat staan gezien heb.
 
En wat dan ook nog wel handig is, alles is hier heel goedkoop. Als je het vergelijkt met Nederland is het ongeveer de helft van de prijs. De normale dingen. Andere dingen die je op de markt kan kopen, die je hier overal hebt, is het soms tot 4 maal zo goedkoop. Dus ja het is hier een wondere wereld.
 
Maar wat ik er dan wel bij moet vertellen is dat de mensen hier best arm zijn. Je kunt zien dat de huizen erg oud zijn en bijna niemand heeft een Centrale Verwarming in huis. Brrr ja lekker koud dus. In de winter is het hier ongeveer 10 graden boven nul. Maarja ik denk dat een CV toch wel lekker is. De mensen weten niet beter, dus het maakt voor hun helemaal niets uit. Ze vinden het wel best.
 
Maar oke ik vind het ook wel best, ik maak een eind aan dit mailtje. Tot mails.
 
Groeten vanuit Taiwan..ook van m'n vriendin...
 
Wybo & Hui Chu

25-03-2003: Lancering website   2003-2008 De GeKsTe reis OOIT  Laatste update: 18-05-2008