Make your own free website on Tripod.com

De GeKsTe reis OOIT


free hit counter

Wereld
Wereld
 
Wordt Vervolgd

 

Ilha Formosa
Zon maan meer in Taiwan
Penghu eiland - 1 van de eilanden van Taiwan
De haven van Kaohsiung

Dat is Taiwan, maar wat is Taiwan nou eigenlijk? Het is een land wat 400 jaar geleden nog in handen is geweest van Portugal, die het land Ilha Formosa (prachtig eiland) noemden. Daarna is het na een strijd overgegeven aan Nederland.

Door China zijn de Nederlanders na enige jaren echter aangevallen en de Chinezen wonnen die strijd. Taiwan was toen een deel van China, maar door weer een andere oorlog, zijn de Taiwaners verdreven naar hun eigen land. En daardoor is Taiwan na veel problemen een Republiek van China geworden.

Maar Taiwan is nog veel meer, zelfs zoveel dat er door veel mensen al boeken vol over zijn geschreven. Ik woon er nu ook al een hele tijd en ik ben heel veel te weten gekomen over Taiwan. Vaak zie ik grappige dingen gebeuren, maar er zijn ook veel trieste dingen te vertellen over Taiwan.

DE ERVARINGEN

Mijn ervaringen in Taiwan zijn dan ook vrij uiteenlopend. Ik woon, werk en reis er en elke dag leer ik nieuwe dingen kennen. Ik zie de mensen altijd glimlachen, maar achter die glimlach kan soms een heel ander verhaal zitten. Want leven in Taiwan is niet altijd even makkelijk. Werk, geld en de grote van je auto is daarbij voor iedereen heel belangrijk.

Als ik over straat loop word ik altijd bekeken en de meesten die me zien denken dat ik uit Amerika kom. Want ja waar kan ik anders vandaan komen? Dat is tenminste de gedachte van de Taiwaners over de afkomst van een buitenlander zoals mij. Als de mensen dan toch aan me vragen waar ik vandaan kom, dan probeer ik uit te leggen dat ik uit Nederland kom.

The Netherlands, what is that? Ze hebben er nog nooit van gehoord, alleen als ik het Chinese woord voor Nederland (Hol'an) gebruik snappen ze uiteindelijk waar ik vandaan kom. En dan komt de tweede vraag: Wat voor taal spreken ze in Nederland, Frans ofzo? Ik zeg kort, "Nee". O duits? "Hmm nee" Spaans dan?...weer zeg ik "Nee, we spreken Nederlands (dutch)".

Een typisch Taiwanese straat

Over straat lopend, kom ik vervolgens aan bij het huis van een Taiwaner. Ik stap naar binnen en ik sta in een lege woonkamer. Warmte en knusheid is in de leegte moeilijk terug te vinden. Wel zie ik een aantal stoelen, een tafel en een televisie en dat is voor de bewoner wel genoeg. Ook is vloerbedekking en behang voor hem overbodig. Normaalgesproken is deze ruimte ook niet de echte woonkamer, maar hier wordt het vaak wel voor gebruikt.

De woonkamer in het midden

Ik neem plaats op 1 van de stoelen en terwijl er chinese thee voor me wordt ingeschonken kijk ik wat rond. Het is opvallend om te zien dat veel dingen nog voor de helft in de verpakking staan. Een stoel, een lamp en onderdelen van een computer. Ook mijn stoel is nog voorzien van een dun laagje plastic. Bij alle mensen in Taiwan zie je nog wel wat in de verpakking staan of er hangt nog een mooi prijskaartje aan.

Een kasteel van een huis in Taipei

 

Na 5 kleine kopjes chinese thee liep ik samen met de bewoners het huis weer uit. Door hun werden de auto en scooters de woonkamer ingereden en daarna werd een grote metalen deur voor het huis naar beneden gelaten. Naar bovend kijkend zag ik dat de ramen in de hele straat overal zijn voorzien van een hekwerk.

 

Een straatje in Taiwan - hekwerk voor de ramen

Daar en tegen hebben we veel huizen in Taiwan zo'n metalen deur, dus dan wordt het weer moeilijk kiezen voor een dief. Het is dan ook waarschijnlijk dat lang geleden iemand is begonnen met het aanbrengen van zo'n metalen deur en daarna heeft iedereen datzelfde gedaan. Want wat voor mij heel erg opvalt in Taiwan is dat er voor alles wat je doet maar 1 manier is. Doe je het anders dan zal je er ook direct op aan gesproken worden en eigenwijs zal er uitgelegd worden hoe je het wel zou moeten doen.

Straatnaam borden langs de weg

Zo heeft elke stad en plaats minstens 4 verschillende engelse namen en niemand weet hoe je het echt moet schrijven. Want ja...de Taiwaners kunnen toch Chinees lezen en daar is maar 1 manier voor mogelijk. Datzelfde kom ik ook steeds weer tegen bij de straatnaam borden. Als je op zoek bent naar een straat dan is het dus ook lastig om de goeie te vinden, want hoe weet je nou wat de goeie is? Laat staan het nummer, want die heb ik op nog geen enkel huis kunnen vinden.

Hier verkrijgbaar - een paraplu voor de zon

Toch zie ik ook voor me een moeder met haar kinderen lopen onder een grote paraplu. Als het dan toch niet gaat regenen waarom lopen ze dan met een paraplu? Nou dat is om te voorkomen dat de huid verkleurd door de zon. Er zijn heel veel mensen in Taiwan die in de zomer met een paraplu lopen en ze zijn dan ook heel erg trots op hun eigen kleurtje. Daarnaast dragen ze een lange broek, lange mouwen en soms handschoenen en ook ontbruiningskeuren komen steeds meer in de mode.

Auto in een smal straatje in Taiwan

Ik hoor hem schelden en hij zet de fiets verderop tegen een paal. Vervolgens loopt hij zonder te twijfelen verder en voor mij is het dan ook wel duidelijk dat hij nooit meer op de fiets wil stappen. Onder de Taiwaners zijn er dan ook weinig mensen die echt weten hoe ze moeten fietsen. De meesten hebben een scooter en daar weet echt iedereen wel mee om te gaan. Als iets meer dan 50 meter bij iemand vandaan is dan weet je zeker dat hij met de scooter gaat. Want je bent toch liever lui dan moe.

Mij maakt het echter niet veel uit om te lopen, vooral niet met stralend zonnetje aan de lucht. Ik loop vervolgens verder naar de fiets die tegen de paal staat. De man is inmiddels om de hoek verdwenen en ik kan hem nog steeds horen schelden. Ik bekijk de splinter nieuwe fiets eens goed en het valt me op dat er helemaal geen slot op zit.

Vooruit op de fiets

Met de fiets kom ik in een straat aan waar alle mensen bezig zijn hun huis te verplaatsen. De gemeente heeft besloten om de weg te verbreden en alle huizen moeten daarom zonder pardon een aantal meters achteruit. Deze verbouwing wordt door de bewoners zelf gedaan en 7 dagen in de week wordt er dan ook met man en macht aan gewerkt. De meeste huizen in Taiwan zijn vaak door de mensen zelf gebouwt en een specialist komt daar niet aan te pas.

De verbouwing van een huis in Taiwan

Een mooi huis in Taiwan - voor de rijkere mensen

 

Daarnaast zijn de huizen in Taiwan bijna nooit voorzien van verwarming. Dat schijnt niet nodig te zijn en ja in de winter wordt het ook nooit kouder dan nul graden. Maar toch zou het naar mijn idee een stuk comfortabeler zijn als de huizen in de winter van binnen niet zo koud zijn. Daar en tegen is wel elk huis standaard voorzien van een airconditioning, want verkoeling is in de zomer wel weer heel belangrijk.

Zelfs zo belangrijk dat de auto's allemaal met een airconditioning zijn uitgevoerd. Mijn conlusie hieruit is dan ook dat de mensen het liefst altijd koel willen blijven. En daar is natuurlijk niets op tegen, maar het is dan alleen zo tegenstrijdig dat ze in de zomer met een lange broek, lange mouwen en zelfs handschoenen rond gaan lopen.

Een hond op straat - met een broekje aan?

Inmiddels kom ik aan bij een tempel, waar ik besluit om even uit te rusten. Het is een grote tempel waarbij draken en leeuwen in het dak ervan zijn verwerkt. In de tempel staan heeft meerdere afgoden en deze worden dagelijks aanbeden door de mensen. In de gebeden wordt gevraagt om geld en geluk om hun leven wat makkelijker te maken. Ook wordt er buiten in iets wat op een oven lijkt papier verbrand en alle mensen lopen met een stokje wierrook.

Met heel veel decoratie op het dak - vooral draken

Buiten de tempel - Wierrook - elke dag veel mensen

 

Ik besluit om weer verder te gaan op m'n fiets en ik rijd vervolgens tussen de rijsvelden en groentetuinen. Waarop de mensen hun eigen voedsel dus verbouwen. Aan de andere kant van de weg heb ik het uitzicht op een rivier die echter bijna droog staat. Nog goed kan ik zien hoe hoog het water normaal zou staan, maar dat is nou niet meer dan de helft. Wat ook opvalt is dat er veel afval in de rivier is gegooit.

 

1 van de vele droge rivieren in Taiwan

 

Het gewone water kan je gelukkig wel voor de toilet gebruiken alleen is de afvoer daarvan op een heel dunne leiding aangesloten. Daardoor kun je geen wc-papier in de toilet gooien, dat moet je namelijk doen in een afvalemmer. Wat misschien nog wel veel opvallender is, is dat ze in Taiwan nog veel een gat in de grond gebruiken als toilet. Wel hebben ze daar een luxere vorm van uitgevonden, maar het blijft een gat in de grond waar de man en de vrouw z'n behoefte in moet doen.

Een comfortabele stoel voor jezelf in de reisbus

Want als je met de trein wilt gaan, dan ben ja al snel de helft duurder uit en je moet zelfs vaak staan. De trein heeft geen slaapstoelen en ook de televisie is zelfs voor de conducteur niet weggelegt. Daarnaast heb je ook nog eens de kans dat je onderweg zomaar ergens een tijdje stilstaat en dat schijnt voor de meeste mensen ook vrij normaal te zijn. Wel is de trein natuurlijk een stuk sneller, maar goedkoop en comfotabel dus zeker niet.

Een verzamelplaats voor de reisbussen in Taiwan

 

Zulke spotgoedkope aanbieding kom je ook vaak tegen op de markt. Bijvoorbeeld een mobieltje voor omgerekent 3 Euro. Het ziet er allemaal echt uit, maar het kan echt namaak zijn. Of wat je ook nog vaak hoort, ze hebben het op straat gevonden en proberen het nu heel goedkoop te verkopen. Je moet dan ook altijd goed oppassen met wat je koopt, vooral op de markt.

 

Echt alles is te koop op de markt

 

Ik rijd op m'n fietsje van de markt richting huis langs 1 van de vele bin lang (pinangnoot) winkeltjes. Dit is een klein winkeltje die je in Taiwan op bijna elke hoek van de straat wel terug kunt vinden. Hier worden door sexy geklede dames pinangnoten (of in het engels betel nuts) verkocht. De mensen die de bin lang kopen, kauwen op deze noten en daardoor krijg je een licht gevoel in je hoofd. Het kauwen van de bin lang heeft daarnaast ook een verslavende werking, en dat is niet alleen omdat de pinangnoten worden verkocht door opvallend geklede dames. Bin lang is misschien wel het beste te vergelijken met marihuana, maar dan om op te kauwen.

 

Drie sexy bin lang dames wachten op nieuwe klanten

Sommige bergen in Taiwan kunnen gekocht worden

 

Op m'n gevonden fietsje kom ik dan uiteindelijk aan bij het huis van m'n vriendin en haar familie. Ik ben te laat voor het eten, maar ondanks dat wordt wel de hele tafel speciaal voor mij weer volgezet met eten. Dat is dan ook de normaalste zaak van de wereld in Taiwan, want voor iedereen wordt altijd goed gezorgt. Het is dan ook zo dat veel Taiwaners arm zijn, maar iedereen is wel altijd gelukkig!

 

En de fiets...

Het paradijs op aarde

 ZIE OOK

       Reisverslagen:

 
Ze knikken dan vrolijk, maar ze hebben er nog nooit van gehoord. Misschien wel niet heel raar, omdat er in de wereld heel veel verschillende talen zijn, maar toch wel typisch. Want er zijn zelfs een aantal mensen geweest die m'n vriendin probeerden uit te leggen dat ze in Nederland geen eigen taal hebben. Als ze hun moest geloven, dan spreken we in Nederland allemaal Duits.
 

Een oude straat in Jioufen

In deze kamer komt de familie bijelkaar en worden andere mensen onvangen. Het is dan ook een soort ontvangstruimte in het midden van het huis. Om deze ruimte heen bevinden zich meestal drie gebouwen en dat kan je eigenlijk alleen in Taiwan op die manier tegen komen. De huizen in Taiwan worden (vertaald) "3 gebouwen bijelkaar" genoemd. Daarbij heb je dus de ontvangstruimte en daaromheen drie gebouwen waarin 3 verschillende generaties van de familie (kunnen) wonen.

De woonkamer - heel comfortabel

Nieuw en net gekocht zal je denken, maar niets is minder waar. De verpakking laten ze zitten omdat deze er voor kan zorgen dat iets niet beschadigt en dus langer mee kan gaan. De stoel waar ik me op bevond had dan ook een laagje plastic over de zitting en rugleuning. En ook op het scherm van de televisie zat nog een beschermend laagje plastic.

 

Metalen huizen - wel zo veilig - noord Taipei

Een lelijk gezicht, maar is dat belangrijk? Normaal gesproken maakt het voor een Taiwaner niet uit wat andere mensen denken. Je leeft voor jezelf, toch niet voor een ander. Daarom maken ze de huizen naar mijn idee ook een beetje te veilig, waardoor het misschien zelfs een lokkertje is voor een dief. Want ja, als het er zo beveiligd uitziet dan moet je bijna wel waardevolle spullen in je huis hebben.

Een metalen deur voor het huis

Misschien een beetje raar, want iedereen heeft toch z'n eigen manier van doen, maar dat geld niet in Taiwan dus. Dan is er alleen 1 uitzondering waar niemand zich druk om maakt en dat zijn wel naamborden in het engels. Om het makkelijker te maken voor toeristen in Taiwan zijn straatnaamborden en plaatsnaamborden naast Chinees namelijk voorzien van Engels. Alleen maakt dit het er niet altijd makkelijker op, want overal wordt de naam anders geschreven.

Hier laat je even iemand uitstappen: Kiss and Ride

 

Ik dwaal daardoor nog wel even door de straten van Taiwan, op zoek naar m'n huis. Aan de overkant van de straat zie ik twee oudere mensen met een paraplu lopen. Goed kan ik het echter niet zien, want de zon schijnt recht in m'n ogen. Vervolgens kijk ik eens omhoog, er valt geen wolkje te bekennen en het is dus ook onwaarschijnlijk dat het gaat regenen.

 

Onder een rode paraplu

Achter me zie ik dat een fiets nog net op tijd voor een lantaarnpaal tot stilstand kan komen. De man op de fiets moest uitwijken voor een auto die met hoge snelheid door dezelfde straat komt rijden. Al schuddend en twijfelachtig weet de man de fiets nog net recht op te houden terwijl hij afstapt. Het is dan ook meer dan duidelijk dat hij niet vaak op een fiets stapt.

Een achtergelaten fiets tegen een paal

 

Zal ik het doen? Gewoon even rondritje maken en dan later de fiets weer tegen de lantaarnpaal zetten..ach waarom ook niet. De straat is inmiddels helemaal stil en er is in de verste verte niemand te bekennen. Zonder problemen stap ik dan ook op de fiets en snel rijd ik er mee weg. De fiets heeft 24 versnellingen en beter kun je het dan ook bijna niet krijgen toch.

 

 
Een met vlaggetjes versierde straat in Taipei

 

Sommige huizen zijn nog wel door een specialist gebouwt en die huizen zien er vaak veel nieuwer uit. Deze huizen zijn echter alleen voor de rijkere mensen weggelegt en ja die zijn er niet in overvloed in Taiwan. Ik fiets dan ook door straten die er allemaal oud en vies uitzien en het was me al opgevallen dat veel mensen arm zijn.

Heel jammer natuurlijk dat veel mensen zo arm zijn, want de regering wil ze niet helpen. Iedereen moet het zonder uitkering doen en ze moeten zelf maar zien hoe ze aan geld komen. Daardoor zijn veel mensen ook creatief geworden en hebben een marktkraampje voor het huis gezet. Een marktkraampje waar ze eten of drinken proberen te verkopen. Ook hebben nog veel meer mensen hun eigen woonkamer omgebouwt tot supermarkt of kleine winkel.

Een marktkraampje voor je huis - met een barbeque

Een oude straat in Taiwan - iedereen heeft airco

 

Ojee even blijven opletten, want nog net op tijd weet ik een hond die midden op de straat staat te ontwijken. Het is dan ook een hond die geen baasje meer heeft en hij is niet de enige. In Taiwan lopen echt overal van die straathonden rond en deze zijn bijna altijd door de baasjes ergens achtergelaten.

 

Een wel hele mooie tempel in Taiwan

Alles heeft z'n betekenis, want het wierrook wordt gebruikt bij het aanbidden van de afgoden. En het papier wat buiten wordt verbrand is een soort papiergeld wat hierdoor naar de hemel kan gaan om de mensen in de hemel mee te helpen. Want men gelooft dat als je op deze manier papiergeld verbrand, mensen in de hemel het weer kunnen gebruiken. Ook wordt er bij de tempel nog vaak vuurwerk afgestoken om kwade geesten mee te verdrijven.

Binnen in de tempel - tafel met eten voor afgoden

Het landschap in Taiwan - veel rijstvelden

 

Dan te bedenken dat de rivieren in Taiwan wel de bron zijn voor het drinkwater. Het is dan ook wel duidelijk waarom het water wat uit de kraan komt niet gedronken kan worden. De zuiveringsbedrijven kunnen het gewoon niet schoon meer krijgen en daardoor moet je drinkwater ook altijd in de winkel gaan kopen. Of bij een speciaal drinkwater pompstation die je hier en daar tegen kan komen.

 

Een toilet in Taiwan is vaak zo'n gat in de grond

 

Een andere wel heel mooie uitvinding in Taiwan is de reisbus. Die is namelijk uitgevoerd met zeer brede slaapstoelen en een televisie voor elke reiziger. Liggend in je slaapstoel en met een afstandbediening in je hand voor je eigen televisie is het dus ook erg comfortabel reizigen. En het is ook nog eens de goedkoopste manier van reizigen.

 

De trein in Taiwan - ook heel goedkoop reizen

Eigenlijk is het ook onmogelijk om de aanbiedingen van de reisorganisaties te ontlopen. Soms hebben ze een aanbieding van omgerekent 2,5 Euro voor een dagtripje van Taipei naar Hsin Chu. Je wordt de hele dag rondgeleid en verzorgt en het eten en drinken is inbegrepen. 's Avonds zal je weer goed en wel thuis gebracht worden en dat dus allemaal voor 2,5 Euro, kan je het je voorstellen?

Fruit van eigen groentetuin wordt hier verkocht

 

De mensen zijn dan ook heel erg creatief om aan geld te komen en op de markt staan is dan misschien wel de beste manier. Want normaalgesproken als iemand een normale baan heeft dan kan hij maar weinig verdienen. Zo werkt bijna iedereen in Taiwan 6 dagen in de week, 12 uren per dag en toch nog voor een loon waar je nog maar net van rond kan komen.

Een opvallend geklede dame maakt de binlang klaar

De andere kant van de straat - bin lang verkocht

Het is dan ook wel heel opvallend te noemen dat ze in Taiwan soms hele rare dingen doen of kopen. Zo kopen we in Nederland de grond voor ons huis en zo kopen ze in Taiwan een berg. Een berg waar ze een fortuin voor betalen, maar waar ze dan wel alles mee mogen doen. Alleen mag je er niet zomaar je huis op bouwen, wel creeren ze bijvoorbeeld hun eigen familiebegraafplaats. Het is dan ook de familieberg waar ze gemiddeld omgerekent 250.000 Euro voor neer moeten leggen.

Wat wil je eten? - Er is altijd keuze genoeg

..die breng ik morgen wel terug.

Een stapje verder
Een stapje terug

25-03-2003: Lancering website   2003-2008 De GeKsTe reis OOIT  Laatste update: 18-05-2008