Make your own free website on Tripod.com

De GeKsTe reis OOIT


De botsauto's in Taiwan!

free hit counter

maandag 5 mei 2003 12:02

Haaai,
 
Alles oke? Is het niet leuk om al die feestdagen in Nederland te hebben? Ik mis het toch wel hoor. Jullie hebben lekker koninginnedag gevierd...nee dat hebben ze hier dus niet. En is het vandaag niet bevrijdingsdag in Nederland...dat bedenk ik me nou ineens (ik vergeet gewoon die feestdagen haha). Gaan jullie lekker feestvieren..ik hoop dat jullie mooi weer hebben. Als ik kon, kwam ik even overvliegen om naar een bevrijdingsfestival te gaan. Ik zou zeggen geniet van de vrije dag..en laat me meegenieten haha!
 
Of ze hier dan geen feestdagen hebben? Jawel...zoals ik een keer had verteld hebben ze hier dat Chinese nieuwjaar...dat duurt 14 dagen. En zo zijn er nog wel meer feestdagen, maar daar heb ik nog niets van meegemaakt. Ze hebben geen koning of koningin..dus ja koninginnedag zit er niet in. Achja de mensen krijgen op feestdagen toch ook niet vrij...dus ja niemand geeft er echt om denk ik.....24/7.
 
Laat ik eens vertellen wat ik heb gedaan...in Taiwan. Laat ik beginnen met m'n werk. Dat wordt nou allemaal wat minder. Ik werkte dus eerst 8 uren per week, dat hebben ze sinds 2 weken teruggedraait naar 4 uren per week. Dus ja daardoor wordt het wel wat minder leuk allemaal. Verder zijn m'n vriendin en ik eergister nog halsoverkop verhuisd haha. We zaten namelijk in een studentenkamer zonder aircoditioning.
 
De huisbaas kon die airco niet repareren en daardoor konden we naar een andere kamer verhuizen...of we konden wachten op een nieuwe airco (dus een paar weekjes in een superwarme kamer). Nou toen hebben we toch maar gekozen voor die andere kamer...1 verdieping lager. En toen hebben we in een uurtje tijd al onze spullen naar die andere kamer verhuisd en daar zitten we dus nou. De kamer is bijna hetzelfde en airco werkt super, dus zit wel weer goed!
 
Nou en toen gister zijn we nog naar een park geweest. In Taiwan is een park best speciaal en dus daar moet je hier voor betalen. Maar was wel grappig. Je kon daar rondlopen, met een prachtige tuin met een grote fontein in het midden. En daarbij een stukje verder op waren allemaal atracties, zoals een kermis. Alleen wat toen wel grappig was toen we de botsauto's wouden proberen....en er was niet genoeg stroom.
 
De botsautotjes konden bijna niet bewegen...het schokte wat als je gas geeft en dan vlieg je 5 centimeter vooruit en dan hield hij er weer meeop. Zo schokte dat een stuk of 8 keer en dan moest je net doen alsof je heel veel plezier had. Dus ja van het botsen kwam ook niet veel. En je kan het misschien niet geloven..maar dat was normaal. Dat zijn dus de Taiwanese botsauto's.
 
De !echte! botsauto's van Taiwan kom je trouwens gewoon op straat in het verkeer tegen. Want daar botst het geregeld. Ze hebben hier in het verkeer namelijk geen regels. Ja er is 1 regel. Alles wat groter is dan jou gaat voor. Als je dus als voetganger loopt, dan gaat al het verkeer voor. Zit je op de fiets of scooter, nou dan moet je de auto, bus en vrachtauto altijd voorlaten. Zit je in de auto, dan ga je voor de voetganger en fietser/scooter, maar je moet de grotere auto en bus of vrachtauto voorlaten. En als chauffeur van een bus of vrachtauto ga je dus altijd voor.
 
Het is echt waar, of het dan niet gevaarlijk is in het verkeer? Jazeker heel gevaarlijk. Ze hebben namelijk ook geen voetpaden langs de weg. Alle voetgangers, fietsers, scooters en auto's zitten dus allemaal op dezelfde weg. Fietsers hebben ze trouwens niet veel, het stikt van de scooters en die maken het er niet minder gevaarlijk van. En dan is het ook nog eens superdruk op straat en zijn veel Taiwaners kleurenblind als het om een stoplicht gaat...goed onthouden groot gaat voor klein.  Boem is ho...80 % van de auto's zit vol met deuken...hoe zou dat komen?
 
O en dan niet vergeten de snelweg. Daar mag je normaalgesproken maar 100 km per uur rijden. Om het minder gevaarlijk te maken. Maar wel wordt je dan van links en rechts ingehaald en meestal zit er iemand vlak achter je. Vooral 's avonds is het grappig. Dan rijden heel veel auto's met groot licht op...waarom? Nou als je groot licht gebruikt dan gaat de auto voor je wel sneller rijden of aan de kant voor je, want dat is natuurlijk super irritant.
 
Ga je niet aan de kant of sneller nou dan toeteren ze je toch gewoon aan de kant. Haha ja zo gaat dat hier echt in het verkeer. Zo af en toe zie je ook iemand die vluchtstrook gebruiken..want ja dat gaat natuurlijk een stuk sneller....moet je het niet net meemaken dat iemand de vluchtstrook voor pech moet gebruiken. En dan nog iets...de politie die rijd hier normaalgesrpoken altijd met de zwaailichten op, dat betekent dat ze aan het werk zijn (dus niet dat er iets gebeurt is). Een jaar geleden reden ze nog gewoon met de sirenes en zwaailichten op als ze aan het werk waren, maar dat "mag" nou niet meer.
 
Oke dan wat meer over de Taiwanese mensen. Als vrienden onder elkaar hoef je nooit hallo te zeggen. Als je elkaar tegenkomt dan begin je gewoon een gesprek, ook aan de telefoon. De zin "hoe gaat het met jou?" gebruiken ze hier niet. Ze kijken raar op als je het WEL gebruikt. Verder is het zo dat oudere mensen de baas zijn. Als die zeggen dat je wat moet doen, dan kan je geen nee zeggen. Oudere mensen kunnen alles over mensen jonger dan hun bepalen.
 
Dat is de cultuur. En dan is de man de baas en de vrouw heeft niets te zeggen. Gelukkig veranderd dat nou wel een beetje maar toch is het nog wel zo. En wat ook wel grappig is....als je hier gaat solliciteren dan zullen ze nooit nee tegen je zeggen. Als ze je niet willen dan zeggen ze "we bellen je nog wel"...dat betekent vertaald "je bent niet goed genoeg, we willen je niet.
 
Inderdaad ze liegen gewoon. Taiwaners zijn heel goed in liegen. Of laat ik zeggen, liegen is het dagelijkse leven. En alle leugentjes die door veel mensen worden gebruikt, hebben weer een verschillende betekenis. Daar moet je dus mee leren om te gaan laat maar zeggen. Dan is het ook nog eens zo dat er meestal maar 1 manier is om iets te doen. Doe je het anders dan kijken de mensen je raar aan en proberen ze je te vertellen dat je het verkeerd doet.
 
Dat is dus een beetje de cultuur in Taiwan. Of ik het dan leuk vind om hier te leven?? Nou niet echt eigenlijk, het is een zootje ongeregeld overal en iedereen vind dat normaal. En ik hier als buitenlander...als ik over straat loop kijkt 90 procent van de mensen me na. Dat is wel irritant. Soms willen de mensen wel een praatje maken, das dan ook wel leuk. Maarja omdat ze bijna geen engels kunnen praten, dan komt er van een gesprek ook niet veel terecht.
 
Oke dan nog even wat over mij...je vraagt je af wanneer ik terug kom naar Nederland? Nou m'n plan is om nog tot eind juli in Taiwan te blijven! Dan wil ik terug vliegen naar Australie en dan vanuit Sydney naar Melbourne te reizen. In Melbourne wel ik dan even een vliegticket naar Tasmania regelen. Tasmania is een eiland dat ongeveer net zo groot is als nederland en het ligt net onder Australie.
 
Op Tasmania wil ik dan nog het hele eiland rondreizen in 3 weekjes tijd. Daarna wil ik weer terugvliegen naar Melbourne en dan weer naar Sydney. En uiteindelijk wil ik dan rond 3 september terug naar Nederland!! Haha ja dat duurt inderdaad nog wel even, maar dat is m'n plan, ik moet er nou eerst genoeg geld voor sparen. En als ik dan utieindelijk terug ben in Nederland dan wil m'n vriendin na een tijdje ook naar Nederland komen, om bij me te komen wonen.
 
Nou je bent het einde en ik mail snel nog wel weer....

 


Groetjes vanuit het gevaarlijke Taiwan,
 
Wybo
 
Ps. Groetjes van Hui Chu

25-03-2003: Lancering website   2003-2008 De GeKsTe reis OOIT  Laatste update: 18-05-2008