Make your own free website on Tripod.com

De GeKsTe reis OOIT


Rondje Australie

free hit counter

zondag 15 september 2002 8:05

Hey hoesie,
 
Ja hoor het is er dan eindelijk weer tijd voor. Ga er maar even lekker voor zitten! Een verhaaltje uit Sydney. Ik zit hier nu alweer anderhalve week en heb je op zich wel weer wat te vertellen. Het is hier elke dag mooi weer, maarja dat is misschien niet vreemd voor Australie. Maar goed voordat ik doorga met allemaal onzin uit te kramen zal ik je maar eens vertellen wat ik heb beleeft.
 
Vorige week vrjdag zijn we met de hele groep, als eerste naar The Royal Botanic Gardens geweest. Dat is het grootste park van Sydney en daar vliegen allemaal Kakatoe's en Ibussen rond. Met die Kakatoe's moet je wel oppassen want die zijn best wel brutaal. Verderop heb je een supermooi uitzicht over de grote haven van Sydney. Ook kan je vanaf daar de "skiline" van Sydney, het Opera House en de Habour Bridge zien. Ik kan je niet uitleggen hoe mooi dat er uitziet.
 
Later zijn we langs het water naar het Opera House gelopen en we konden het niet laten om ook even een kijkje binnenin te gaan nemen. Ik kan je vertellen dat het daar ook mooi is. Alleen hebben we de grote zalen nog niet gezien, maarja dan zouden we eerst naar 1 van de voorstellingen moeten. Schijnt wel heel mooi te zijn, en duur. Vanaf het Opera House zijn we terug gelopen naar de stad. Om even wat te gaan eten en 's avonds zijn we naar het
Hard Rock Cafe geweest.
 
Zoals je misschien al weet zit het Hard Rock Cafe over de hele wereld en hier in Sydney zit dus 1 van de velen. In Nederland zit er 1 in Amsterdam. Maar dit Hard Rock Cafe is wel heel mooi en ze hebben er elke dag live muziek!! Dat maakt het wel heel gezellig! Aan de voorkant staat trouwens een auto voor de helft in de voorgevel geparkeerd. En boven de bar hangt een enorme Cadillac. Het is erg mooi van binnen.
 
De zaterdags vierden we een verjaardagsfeest omdat 1 van de jongens van m'n groep vandaag 20 jaar werd. Hij keek wel heel raar op toen we een supriseparty vor hebben hadden geregeld. Met toeters, bellen en ballonen. Dat hadden we in een park gedaan en alle mensen bleven ook wel even stomverbaast kijken. Wel humor. Later zijn we verder gelopen naar het
Aquarium van Sydney.
 
En dat is niet zomaar een Aqaurium, daar zwemmen echt de meest gevaarlijke vissen rond, die je in Australie tegen kunt komen. Zo hebben ze in het Aquarium krokodillen, haaien en allerlei giftige vissen. Maar ook schattige pinguins, zeehonden en zeesterren die je gewoon mocht aanraken. Wel mooi trouwens om die haaien en krokodillen te zien. Alleen jammer dat ze achter glas zaten, maarja dat zou wel voor de veiligheid zijn.
 
's Avond hadden we een barbecue in ons jeugdherberg. Dat was wel smullie, alleen jammer dat ze niet echt genoeg vlees hadden. Maarja een kebab-shob om de hoek wist daar wel raar mee. Later op de avond zijn we samen met de Noren, waar ik eerder al over vertelde, naar een club gegaan. Oja wat wel leuk is om te vertellen als je hier een club, cafe of diskotheek in wilt moet je altijd je paspoort (of rijbewijs) laten  zien om binnen te komen. Heb je die niet, dan mag je er ook niet in.
 
Samen met de Noren zijn we de club  binnen gegaan en toen kwamen we er achter dat de entree 25 dollar was. Oeps, toch wel een beetje duur. En ik verwachte toch wel dat ze een vette lasershow hadden en dat het heel groot was. Daarintegen stelde het niet zoveel voor en waren er maar twee zaaltjes. En die lasershow kon ik op m'n buik schrijven. Ook het drinken was veel te duur. Maar we hebben ons verder wel goed vermaakt. Lekker gedanst en genoten van de gezellig sfeer.
 
Maar ja zo zijn er best wel veel dingen die hier verschillend zijn dan in Nederland:
 
1. Als je een diskotheek, cafe of club in wilt, wordt er dus altijd om een identiteitsbewijs gevraagt, heb je die niet dan mag je er niet in. In Nederland vragen ze er nog veels te weinig om en als je 16 bent mag je gewoon een diskotheek binnen waar je eigenlijk 21 voor moet zijn!
 
2. In een diskotheek, cafe of club danst iedereen en bijna niemand zit maar wat te zitten. In Nederland is dat net andersom.
 
3. In een diskotheek, cafe of club drinkt bijna de helft van de mensen gewoon water. Zo'n flesje kan je gewoon bestellen bij de bar. In Nederland heb ik nog nooit iemand water zien drinken in een uitgangsgelegenheid.
 
4. Als je hier om een biertje vraagt krijg je een goed gevult glas bier (standaard halve liter) met weinig schuim. in Nederland krijg je een klein glas met veel schuim.
 
5. Op straat gooit iedereen z'n afval en jawel ook peuken en kauwgom in de afvalbak (op straat zie je dan ook bijna geen kauwgom liggen). In Nederland gooit iedereen z'n peuk op straat, de straten zijn wit van het kauwgom en het afval wordt op straat gemikt omdat er 's avonds toch altijd mensen van de reiniging rondlopen om het afval op te ruimen.
 
6. Als je hier in een winkel staat wordt je vriedelijk aangekeken en als je bij de kassa staat vragen ze altijd hoe het met je gaat, en soms ook of je een leuke dag hebt gehad. In Nederland wordt je bijna uit de winkels gekeken en als je bij de kassa staat om af te rekenen kan HOI er soms ook nog niet eens vanaf.
 
7. Als je hier over straat loopt voel je je veilig op straat omdat ze hier altijd wel beveiliging op straat hebben en ook camera's die de veiligheid op straat in de gaten houden. In Nederland voel je je juist niet veilig op straat als je politie ziet lopen, want dan zal er wel weer wat gebeurt zijn.
 
8. Ook is het hier dag en nacht druk met auto's en voetgangers en zie je hier heel weinig fiesers. In Nederland durft 's nachts bijna niemand over straat en de kans dat je in Nederland geen fietser op straat ziet is 1 op 100.
 
9. Op straat kan je hier met een willekeurig iemand een praatje maken en meestal mond dat uit tot een leuk gesprek. In Nederland kan je dat maar beter niet doen, want daar maak je geen vrienden mee.
 
10. Ik zal maar niet doorgaan, want jullie zullen er nou wel genoeg van hebben.
 
Dit is trouwens niet bedoelt om Nederland zwart te maken, maar alleen om eens te vertellen hoeveel verschil er is. Als ik nog meer verschillen weet zal ik die nog wel eens opschrijven.
 
De zondags hebben we een beetje beschouwt als een rustdag. We zijn met z'n allen naar The Botanic Gardens geweest om te relaxen. Genieten van het mooie uitzicht en de zon. Later hebben we wat gegeten en 's avonds zijn we nog een hele tijd in de bar onderin de jeugdherberd gebleven, waar het (bijna) elke dag gezellig is en waar je veel nieuwe mensen kan leren kennen.
 
Toen was het weekend weer voorbij en zijn we naar onze organisatie geweest. En ik wou nu toch wel even wat meer informatie hebben over het reizen door Australie. Ik wil dus het hele land door reizen en ik heb bij een soort reisbureau om info gevraagt. Daar hebben ze me alles een beetje uitgelegt en ik heb folders mee gekregen die ik eens goed wou gaan doorlezen. Ik had al wel een beetje een idee wat ik wou gaan doen.
 
's Avonds hoorde ik dat 4 mensen van onze groep een auto hadden gekocht waar ze mee door het land gingen reizen. Ze zouden de volgende dag al vertrekken. Het is hier trouwens heel makkelijk om aan een auto te komen, je kunt gewoon naar een plaats gaan waar je heel goedkoop een degelijke auto kunt vinden.
 
Dat hadden zij dus ook gedaan. Dat betekende dus dat we de dinsdags afscheid van hun moesten nemen. Ze gingen al om 11 uur 's morgens weg en het was best raar om afscheid van ze te nemen, want we waren toch al die tijd in Australie bij elkaar geweest. Maar goed nu bleven we met z'n vieren over en dat is ook best gezellig.
 
's Middags ben ik samen met Jose, een meisje van onze groep, naar het Australian Museum gegaan. Ja, een museum...maar wel waar je allemaal dingen ziet over Australie. Normaal was de entree voor het museum 8 dollar, maar omdat er allemaal groepen schoolkinderen waren konden we per ongeluk gratis naar binnen glippen. In het museum liepen we eerst langs de gescheidenis van de Aboriganals. Echt best interesant, want ze hebben een heel anders idee over het leven dan ons.
 
Ook hadden ze er heel veel schilderijen die ik ook erg mooi vond. Bij elk schilderij hoorde een verhaal en dat maakte het wel heel interresant. Verderop konden we zien hoe een mens nou eigenlijk ontstaan is. Zo wordt er mooi in beeld gebracht hoe een aap in een mens veranderd en dat het wel duidelijk is dat we daar van afstammen (volgens dat verhaal tenminste).
 
Daarna was er een gedeelte met alle soorten dieren die in Australie leven. Spinnen, slangen, koala's, kangaroo's, krokodillen, allerlei soorten vogels... en ze hadden echt alle dieren die in Australie voorkomen opgezet. Erg mooi om te zien. Verderop hadden ze nog een tentoonstelling met Chineese dinosaurussen, maar helaas moest je daar speciaal weer voor betalen. Dus dat hebben we niet meer gezien.
 
Later toen we weer terug waren in de jeugdherberg moesten we afscheid nemen van Jose. Zij ging die 's avonds met een bus richting Byron Bay. En dat is een plaats net onder Brisbane aan de oostkust. Toen we afscheid hadden genomen van haar bleven we dus over met z'n 3en en dat was opeens wel heel rustig.
 
's Avonds later was er in de bar nog een poolwedstrijd en Erwin, een jongen van de groep, deed daar ook aan mee. De ene speler was nog beter dan de andere, maar Erwin heeft wel bijna de hoofdprijs gewonnen. Het scheelde maar een haartje.
 
De volgende dag ben ik weer naar de organisatie gelopen. Dat was 11 september, en dan te bedenken dat onze organisatie het WTC heet hahaha. Bij het reisbureau wou ik nu m'n reis door heel Australie gaan vastleggen. Ik had eerst op papier al een beetje alles uitgestippeld en uit de folders had ik een aantal "tours" gekozen waar ik mee wou. Bij zijn tour krijg je dingen van Australie te zien en ga je allemaal activiteiten doen. Dat lijkt me echt supergaaf!!
 
Samen met een meid van dat reisbureau hebben we alles uitgezocht met datums en prijzen erbij en uiteindelijk hebben we een hele rondreis door Australie geplant. In dan ga ik niet zoals iedereen eerst langs de oostkust. Nee ik ga net de andere kant op. Eerst via de westkust en als laatste de oostkust. Dat lijkt me zelf mooier. De prijs viel me ook wel mee, en we hebben alles vastgelegt en de meid van het reisbureau heeft alle tickets geregeld. Ik moest alleen de volgende dag even betalen voordat ik de tickets kreeg, maar
dat zou wel goed komen.
 
's Middags hebben Erwin en ik ons opgegeven voor een Dolfijnen-tour. Dat leek ons beide heel erg gaaf en dat zou de volgende dag (donderdag) al plaats vinden. Een tour van 12 uren, waarbij je op een boot naar de dolfijnen zou varen en als het goed is zou je vanuit het busje ook kangaroo's te zien krijgen. Echt leuk dus en we keken er beide al wel naar uit.
 
We moesten alleen de volgende dag wel vroeg opstaan want de tour begon al om half acht 's morgens. Door de begeleiders van de tour werden we bij de jeugdherberg opgehaald en ze vroegen al direct waar we vandaag kwamen. Toen we zeiden dat we uit Nederland kwamen, zeiden ze al dat er nog iemand uit Nederland met de tour mee was.
 
Dat bleek dus een meid te zijn, waar ik bij stom toeval direct naast was gaan zitten. Maar ik had eerst niet door dat ze it Nederland kwam, dat kwam pas later. En  het klikte ook nog eens goed, want we zijn in het busje eigenlijk geen moment meer stil geweest haha.
 
Met het busje zijn we door de achterbuurten van Sydney gereden en later kwamen we bij een "Baai", waar Captain Hook, als eerste Australie ontdenkte. Daar zit een heel verhaal aan vast, maar dat is misschien niet interresant om te vertellen. Later zijn we verder gereden naar wat ze hier "The Blue Hole" noemen. Dat is een gat in de rotsen waar de zee, met een enorme kracht het water naartoe brengt. Dat zorgt er dus voor dat al dat water door dat gat meters ophoog spuit en dat is wel een heel mooi gezicht.
 
Daarna waren we in een haventje aangekomen waar we op de boot zijn gestapt. Met deze boot zijn we naar de dolfijnen gevaren. Het was wel even zoeken, maar uiteindelijk hebben we een grote groep dolfijnen gevonden. Ik denk dat ik wel 20 dolfijnen heb gezien en ze bleven op een gegeven moment ook heel mooi naast en bij de boot zwemmen. Dat is echt een heel mooi gezicht, vooral als je ze op 2 meter afstand ziet zwemmen.
 
De boottocht duurde ongeveer 2,5 uur en ik heb er wel heel erg van genoten. Later in het busje zijn we nog bij een Aboriganal vrouw geweest en die had daar allemaal Aboriganal kunst wat ze zelf had gemaakt. Ze hebben hier heel veel Boomerangs en Dijerudoos. We mochten ook proberen om op een Dijuredo te spelen, maar dat lukte me niet zo goed haha. Is best moeilijk hoor, geloof me.
 
Later in het busje terug naar Sydney heb ik aan 1 stuk door met die Nederlandse meis gepraat. Ik geloof dat we wel veel gemeen hadden en wat er vandaag allemaal was gebeurt was best bijzonder (moeilijk uit te leggen). Maar het leek dat we elkaar al jaren kenden!!! Het was dan ook wel jammer dat we weer terug waren in Sydney en dat we afscheid moesten nemen, maar we hadden wel ons telefoon nummer en e-mail adres aan elkaar gegeven. We hadden voor de volgende dag ook al wat afgesproken!
 
We zouden namelijk de volgende dag, de vrijdags dus, samen naar het Hard Rock Cafe. Ze was er nog niet geweest en wou er heel graag naartoe. Ik heb haar daar donderdagavond over gebeld en we hebben een tijd afgesproken.'s Avonds later ben ik samen met Ute, een meisje van onze groep naar een cafe op de hoek geweest. Maar ik ben verder niet zo lang gebleven en ben ook niet al te laat naar bed gegaan.
 
En toen was het vrijdag de 13de. Letterlijk en figuurlijk vrijdag de 13de, want echt alles ging mis bij ons in de jeugdherberg. 1 van de liften werkte niet en daardoor duurde het een half uur om van onze kamer naar beneden te komen. En we moesten nog wel onze spullen naar een andere kamer verhuizen (dat moet soms).
 
Uiteindelijk beneden aangekomen kregen we een kamer aangewezen, maar die bleek vol te zitten. Nou weer naar beneden. En die liften werkten niet. We kregen weer een andere kamer aangewezen, maar die was niet schoon. Zo zijn we met elkaar 4 keer van kamer verwisselt totdat we eindelijk op de goeie kamer zijn beland. Maar we waren toen wel een uur verder. Ik werd er echt helemaal gek van.
 
Toen dat eindelijk achter de rug was konden we naar de organisatie want ik moest m'n reis nog even goed vastleggen en betalen. Ik heb m'n reis een beetje gewijzigt en uiteindelijk heb ik het grootste deel daarvan betaald. Ondanks dat het vrijdag de 13de was ging dat gelukkig wel goed. En de datum dat ik begin met m'n reis is aankomende zaterdag 20 september!!! Dan ga ik eerst van Sydney naar Adelaide, met een 5daagse tour. Daarna ga ik met de trein van Adelaide naar Perth.
 
Ik blijf dan even in Perth en daarna stap ik op het vliegtuig naar het midden van Australie. Dat vleigtuig doet er ongeveer 3 uurtjes over. Als ik dan in Alice Springs (het midden van Australie) ben aangekomen heb ik een 3-daagse tour naar Ayers Rock. Het bekenste en mooiste gebergte van Australie. Dat zijn die rooie bergen dus. Als dat gedaan is ga ik weer met een 5-daagse tour van Alice Springs naar het noorden toe, namelijk naar Darwin. In Darwin blijf ik heel even en dan ga ik weer met het vliegtuig van Darwin naar Cairns toe.
 
Daar in Cairns wil ik dan een tour regelen en daarna ga ik met een bus in 2 maanden tijd via de oostkust terug naar Sydney. En dan ben ik in 3 maanden heel Australie rondgereist!!!!! Ik heb er nu al zin in. En oja als ik dan na die 3 maanden terug ben in Sydney is het inmiddels kerst, en dat ga ik vieren in Sydney, net als OUD & NIEUW, dat wil ik ook heel graag in Sydney vieren. En dan zal ik waarschijnlijk met een grote groep op het strand zitten. Want met OUD & NIEUW is het hier heel warm.
 
Maar goed dat is dus wat ik allemaal wil gaan doen. Ik zal eerst nog even vertellen wat ik voor de rest vrijdag en zaterdag heb gedaan.
 
Vrijdagavond zou ik dus met die meid die ik tijdens de dolfijnentour had ontmoet, Annemieke is haar naam, naar het Hard Rock Cafe. We hadden afgesproken in het park bij een grote fontein. Ze zat al op me te wachten (er was ook een jongen mee van haar groep, maar dat was wel gezellig). We zijn toen met z'n 3en naar het Hard Rock Cafe gelopen en naar binnen gegaan.
 
Het was supergezellig, tenminste voor mij en Annemieke want die jongen zat er maar wat bij, helaas. Maar hij is op de helft van de avond ook weg gegaan en toen bleven we met z'n 2en achter. Was toch wel heel gezellig, ondanks dat we moe waren. We zijn niet al te laat weer terug naar de jeugdherberg gegaan. Of tenminste ik heb haar bij haar jeugdherberg gebracht en ben alleen naar m'n eigen terug gelopen. We hadden voor de volgende dag alweer afgesproken, nu zouden we samen naar de haven gaan, waar ook heel veel leuke dingen te doen zijn.
 
De volgende dag ben ik weer naar het park gelopen met die fontein en daar zat ze al op me te wachten (ja nu wel alleen hoor haha). Samen zijn we naar de haven gegaan, hebben veel gekletst, wat gedronken en een hele mooie/aparte fontein gezien. Later wouden we nog naar The Royal Botanic Garden lopen. Ze had daar namelijk een boom gezien waar altijd enorm veel vleermuizen in hangen!
 
Toen we onderweg naar The Royal Botanic Garden waren, wisten we eigenlijk niet precies hoe we moesten lopen. Dus we kwamen langs allemaal dingen die we beide nog nooit hadden gezien. Ja Sydney is echt enorm groot, dus je raakt hier nooit uitgekeken. We kwamen uit bij de Harbour Bridge en daar bleek een leuk marktje te zijn. Daar kon je echt de meest aparte dingen kopen (souvenirs), dus dat was wel heel leuk om eens te bekijken.
 
Later zijn we verder gelopen en kwamen we langs een man die met een lasso op de grond stond te slaan. Hij had met een touw een vierkant gedeelte van de straat afgezet, waar hij dus in stond. En omdat hij met die lasso stond te slaan, zijn we even blijven staan om te kijken wat hij ging doen. We kwamen erachter dat hij een soort straat-theater aan het opbouwen was. En door met die lasso te slaan probeerde hij publiek te lokken, wat heb ook nog goed lukte.
 
Uiteindelijk stonden er 50 mensen om hem heen en hij was ondertussen de meest rare dingen aan het vertellen. Hij had ook een mes en een trampoliene bij zich. Eerst liet hij dat scherpe mes op z'n kin balanceren en daarna liet hij zelfs die trampoliene ook op z'n kin balanceren. Inmiddels was z'n publiek al uitgebreid tot 150 mensen, die allemaal wel eens wouden weten wat die gekke man van plan was.
 
Hij had 4 mensen uit het publiek nodig en Annemieke werd ook uitgekozen. Die vier mensen moesten allemaal op de grond gaan liggen en daar zou die vreemde gast een stunt mee uitoefenen. Hij ging met allemaal vreemde ratslagen (ofzoiets) over hun heen en dat was wel een heel vreemd gezicht. Later moesten ze met z'n vieren achter elkaar gaan staan. Daarvoor zette hij die trampoliene en achet hun een grote mat.
 
Het was dus de bedoeling dat hij met een 3dubbele zalte via de trampoliene over hun heen ging springen. En dat heeft hij uiteindelijk ook gedaan en dat was echt een supergrappig gezicht haha. (Maar ik denk dat je er echt bij moest zijn, als je dit verhaal wil snappen).
 
Toen dat spontane straattheater af was gelopen zijn Annemieke en ik doorgelopen naar The Royal Botanic Gardens en daar heb ik toen ook nog die boom gezien, waar wel honderd vleermuizen over de kop in hingen! Echt een heel mooi gezicht. Wel jammer dat ik m'n fototoestel niet bij me had.
 
Maar goed de dag was weer veel te snel voorbij gegaan en ik moest weer afscheid nemen van Annemieke. Nu zie ik haar pas vrijdag weer, zielug he? (Dat is 1 dag voordag ik met m'n rondreis door Australie begin, zal dus ook de laaste keer zijn dat ik haar zie. Maar we houden el contact hoor).
 
Nou toen ik gisteravond weer in de jeugdherberg kwam kon ik direct genieten van de barbeque (ik denk dat ze die hier elke week hebben) en het was deze keer wel heel lekker. Daarna ben ik met Ute naar de bioscoop geweest. We zijn naar de film "xXx" geweest. Ik geloof dat die film bij jullie "Triple X" heet (maar ik weet niet zeker of die al bij jullie uit is). Wel een hele gave actiefilm. Ik heb er wel heel erg van genoten, dus het is wel een aanrader!!
 
's Avonds later hebben Ute en ik nog in de bar van de jeugdherberg gezeten en daarna zijn we beide naar onze kamers gegaan. En dan is het nou alweer zondag en heb ik in dit internetcafe weer een e-mail geschreven naar jou.................
 
Ik hoop dat je ervan heb genoten!?!
 
Bye Bye
 
Groetjes...
 
Wybo
 
Ps. Vanmiddag gaan we naar een "uitkijk"-toren hier in de stad. Vanuit die toren hebben we een heel mooi uitzicht over heel Sydney!!!

25-03-2003: Lancering website   2003-2008 De GeKsTe reis OOIT  Laatste update: 18-05-2008